Matky v umení

Matky v umení

Termín: 7. jún o 18:00

Má pravdu Marina Abramović? Je umelecká tvorba nezlúčiteľná s materstvom? Kde nájsť čas a priestor na prácu? Ako nestratiť kontakt s umeleckou tvorbou a komunitou? A ako možno o skúsenosti rodičovstva hovoriť v umení? Materstvo ako inšpirácia, materstvo ako prekážka.

Tieto a ďalšie otázky týkajúce sa materstva v umení rozoberieme v diskusii s Luciou Dovičákovou a Kateřinou Olivovou. Podujatie je druhou diskusiou zo série koncipovanej Michaelou Kučovou, ktorá bude v priestoroch ABC adresovať témy rodovej rovnosti v umení.

O hostkách:
Lucia Dovičáková (1981) je absolventkou ateliéru súčasnej maľby Rudolfa Sikoru na Fakulte umení v Košiciach. V roku 2006 sa stala finalistkou Ceny Oskára Čepana, viackrát finalistkou VÚB maľby roka, v roku 2011 sa stala laureátkou ceny Tatra Banky Mladý tvorca. Autorka je ostrou pozorovateľkou každodenných, okrajových a zdanlivo banálnych tém ženského bytia, ktorých banalita je v jej maliarskom podaní provokujúca a ironizujúca. Obsah jej obrazov pritom korešponduje s výrazným štýlom, s afinitou k naivnému, „neakademickému“ prejavu, ktorému nechýba poriadna dávka individuality a recesie. Momentálne študuje v prvom ročníku doktorandského štúdia, má jedného syna.

Kateřina Olivová (1984) je umelkyňa, performerka, kurátorka, módna ikona, matka. Založila Kojící guerillu – aktivistickú skupinu podporujúcu slobodné kojenie a spoločne s Darinou Alster skupinu Mothers Artlovers – podporné skupiny (nielen) pre matky umelkyne. Vo svojej tvorbe sa zaoberá témami ženskosti, feminizmu, telesnosti, sexuality, materstva, medziľudských vzťahov a citov. Cez svoje performance, ktoré často balansujú na hranici gýča a zámernej trapnosti otvára otázky zažitých spoločenských tabu. Je absolventkou Fakulty výtvarných umení VUT v Brne (Ateliér telového designu Jany Prekové, neskôr Lenky Klodové), kde momentálne pokračuje v doktorandskom štúdiu na tému „Umenie a materstvo“.

Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

Vstup voľný.