Ondřej Vicena – Unfortunet

Ondřej Vicena – Unfortunet
Názov: Ondřej Vicena – Unfortunet
Vernisáž: 13. september o 18:00
Trvanie: 14. 9. – 27. 10. 2018
Kurátorka: Gabriela Smetanová
 
Pre úvodnú výstavu v art books coffee som si v rámci celoročnej vzťahovo-kaviarenskej koncepcie vybrala mladého českého autora pôsobiaceho v Prahe Ondřeje Vicenu.
 
Kaviarenský vzťah je pre protipólom racionálnych kritérií, objektivity a konkurencie. Kaviareň je miesto, kde človek dostáva rady, odporúčania, kontakty, prácu,… Neoficiálna sprostredkovacia agentúra. Celoročný výber autorov nebude spájať spoločná téma, spôsob práce, ale určité vzťahy.
 
Princíp vzťahovania sa k niekomu, niečomu, miestu, objektu, udalosti, situácii, okolnosti. Referenčný bod, ktorý determinuje, motivuje, bezprostredne, alebo veľmi vzdialene vznik niečoho ďalšieho. Ondřej pre ABC pracuje na site-specific inštalácii.
 
 
UNFORTUNET
 
Pitie kávy a stieracia lotéria.
Každý deň káva a každý deň jeden los.
44 dní / možností, možno niektorý vyhráme.
Každodenné repetitívne činnosti, zaužité kultúrne mechanizmy, a jednorazové šťastné náhody.
 
 
ONDŘEJ VICENA
 
„Tvorba Ondřeje Vicenu je katalógom exkurzov do nevkusných a zakázaných štýlov a estetík. Stelesňuje fascináciu dieťaťa vyrastajúceho na importovaných gýčoch západnej komerčnej produkcie.“ (Michal Novotný)
Ondřej k tomuto materiálu pristupuje nielen s dramatizáciou, ale rovnako ho paroduje. Jeho práce sú o mnohých znepokojivo konkrétnych a priamych odkazoch k rôznym kultúrnym fenoménom. Konkrétnosť a promiskuita v používaní odkazov sú kompenzované ambivalenciou a krehkosťou skla. Sklo je transparentnou membránou, “na ktorú naráža hmyz, alebo vtáci, pretože ju nerozoznajú od reality, je to klam. Za sklom vitríny predmety vyzerajú inak.” (Ondřej)
Podobne pristupuje aj k ďalšej tvorbe, mimo výtvarného umenia. Vo svojom sólovom hudobnom projekte recykluje minulé zvuky, hrá „taký cold wave, textami sa vzťahuje k internetu, strojom, novým romantikom.“ (Ondřej)
 
 
“(Romantizmus)… nie je to vzývanie k ich rekonštrukcii (ruín) ako tomu snáď chcelo byť v renesancii, ale v záujme o súčasné základy, k záujmu o poznanie na čom, na akých sutinách, pochybných základoch staviame budúcnosť niečoho, možno nereálneho. …
 
… dočasnosť, virtualita, individualita, pluralita, relativizmus, promiskuita, moderninta, liberalizmus, konzumerizmus, …
 
… eklektizmus znamená vybrať si
má teda spojitosť s objet trouvé, apropriáciou, interpretáciou, kolážou, … “ *
 
*Boris Ondreička, Contemporaneity – From romanticism (individualism, relativism, consumerism, modenrism) to crosslinked nature

Výstavu z verejných zdrojov podporili  Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.