Odvrátená strana umenia: Falšovanie umenia alebo keď to, čo vidíte, nie je to, čo vidíte

Odvrátená strana umenia: Falšovanie umenia alebo keď to, čo vidíte, nie je to, čo vidíte

Termín: 19.6.2019 o 18:00 hod

Falzifikáty sú vážnym problémom súčasného trhu s umením. Odhaduje sa, že na trhu je až polovica „nepravých“ umeleckých diel. Mnohí z nás si ani nevieme predstaviť, čo aktuálne znamená trh s falšovaným umením a aké dôsledky môže mať. Melita Fodor Gwerková sa v prednáške bude venovať téme falšovania z pohľadu svetového trhu, pričom sa zameria najmä na tieto oblasti:

– počiatky falšovania a aktuálne čísla
– kto a prečo falšuje umenie alebo prípady najznámejších falšovateľov
– falšovanie umenia – zločin alebo zábava?
– dá sa falzifikát rozpoznať?
– dôsledky „zamoreného“ trhu a nové metódy proti falšovaniu

Prednáška je prvou zo série „Odvrátená strana umenia“, v rámci ktorej sa pozrieme aj na pašovanie umeleckých diel, či krádeže a vandalizmus umenia.

Melita Fodor Gwerková
Vyrastala v umeleckom prostredí a vzťah k umeniu zdedila aj po svojich predkoch (Edmund Gwerk, maliar slovenskej moderny). Vyštudovala odbor Medzinárodný obchod na Ekonomickej Univerzite v Bratislave, na ktorý nadviazala odbornou stážou a štúdiom Ekonómie a financovania kultúry na parížskej lˈUniversité Dauphine. Neskôr získala skúsenosti s financovaním kultúrnych projektov počas práce v Európskej komisii. V roku 2014 absolvovala štúdium v prestížnej aukčnej spoločnosti Sothebyˈs v Londýne. Aktuálne študuje témy pašovania starožitností a kradnutie a falšovanie umenia na The University of Glasgow. Od novembra 2015 píše o zaujímavostiach zo sveta umenia na blogu gwerkova.blog.sme.sk.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vstup voľný.