Komentovaná prehliadka výstavy Pavla Trubena

Komentovaná prehliadka výstavy Pavla Trubena

Termín: streda, 26. 2. 2020 o 17:00.

Pozývame na komentovanú prehliadku výstavy Pavla Trubena: O vzťahu vlka dravého a králika divokého, ktorá sa u nás uskutoční v stredu 26. 2. 2020 o 17:00.

Vizuálny umelec Pavol Truben vo svojich dielach často pracuje s tematikou neprehľadnosti a dezorientácie v súčasnom svete. Reaguje na aktuálne spoločenské i politické dianie a siaha po univerzálne známych symboloch, ktoré napĺňa novými obsahmi. Tentoraz využíva kontrast v prírodnej ríši, ktorý mu slúži na tematizáciu aktuálnej polarizácie spoločnosti, ako aj populizmu a jednoduchých emócií v kontexte súčasnej praxe narábania s faktami.

Vo svojich kresbách a grafikách Truben narába so skutočnými dátami, ktoré sa vzťahujú k výskytu a správaniu populácie vlkov a zajacov v našom stredoeurópskom regióne. Tieto dáta prevádza do kartografických zvieracích obrazcov a následne dopĺňa o kresby kultových popkultúrnych postavičiek seriálu No počkaj, zajac! Vytvára tak ilúziu dvoch proti sebe stojacich táborov, ktoré zas v ďalších dielach strácajú jasné obrysy. Obraz vlka a zajaca prerastá v jedno a nie je viac možné zistiť, ktorý je ktorý a už vôbec nie dopátrať sa kto z nich je obeť a kto útočník.

Príďte sa s autorom a kurátorkou, Janou Babušiakovou, rozprávať a pýtať na všetko, čo Vás ohľadom témy výstavy zaujíma.

Realizáciu výstavy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.