Vandalizmus… alebo keď sa umelecké predmety stávajú obeťou

Vandalizmus… alebo keď sa umelecké predmety stávajú obeťou

Termín: 11. 12. 2019 o 18:00

Termín vandalizmus prvýkrát použil biskup Henri Gréroire v súvislosti s plienením počas Francúzskej revolúcie. Umelecké predmety však boli poškodzované a ničené predtým a obeťami sa stávajú aj dnes. Vandalizmus ale nemusí byť vždy úmyselný. V prednáške sa zameriame najmä na tieto oblasti:

– motivácia alebo prečo niekto „zaútočí“ na umelecké dielo
– vandalizmus ako súčasť umenia
– známe a neznáme prípady ale aj také, ktorým sa až ťažko verí…
– umenie počas vojen – deštrukcia aj záchrana
– … a na odľahčenie si povieme pár prípadov, ktoré vám dokážu, že rozbitie domáceho riadu je naozaj nič v porovnaní s tým, keď sa vám z rúk „vyšmykne“ niekoľkostoročná váza 🙂

Prednáška je poslednou zo série „Odvrátená strana umenia“, v rámci ktorej sme sa venovali falšovaniu, kradnutiu a nelegálnemu obchodovaniu s umením.

Melita Fodor Gwerková
Vyrastala v umeleckom prostredí a vzťah k umeniu zdedila aj po svojich predkoch (Edmund Gwerk, maliar slovenskej moderny). Vyštudovala odbor Medzinárodný obchod na Ekonomickej Univerzite v Bratislave, na ktorý nadviazala odbornou stážou a štúdiom Ekonómie a financovania kultúry na parížskej lˈUniversité Dauphine. Neskôr získala skúsenosti s financovaním kultúrnych projektov počas práce v Európskej komisii. V roku 2014 absolvovala štúdium v prestížnej aukčnej spoločnosti Sothebyˈs v Londýne. Aktuálne študuje kriminálne činy v oblasti umenia na The University of Glasgow. Od roku 2014 sa venuje vlastnej galérii Gallery Gwerk a od novembra 2015 píše o zaujímavostiach zo sveta umenia na blogu gwerkova.blog.sme.sk.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vstup voľný.