Peter Kľúčik – Bájne svety

Peter Kľúčik – Bájne svety

10.10. – 31.10.2023


V spolupráci s Gallery Gwerk sme pre vás pripravili výstavu známeho slovenského grafika Petra Kľúčika, ktorý tento rok oslávil svoje jubileum (70). 

Grafické diela Petra Kľúčika charakterizuje barokovosť scenérií a fantazijné prostredie s bohatou faunou a flórou, reálnou i bájnou. Bizarné tvory často ekovujú absurdnosť až iróniu, s ktorou sa autor rád pohráva. Naďaleko rozpoznateľný výtvarný rukopis je zároveň dôkazom autorovej bravúrnej kresliarskej zručnosti a schopnosti aj na malej ploche povedať veľmi veľa. Kľúčikove diela vás doslova vtiahnu do svojho fantazijného sveta, v ktorom takmer nenájdete prázdne miesto alebo voľnú plochu, pričom každá časť je dôsledne prepracovaná. Na prvý pohľad často zachytíme len určitú časť diela, hlavný príbeh a zážitok však prichádza až s postupným študovaním množstva detailov.

Na výstave sú predstavené známe grafické cykly (Tauromachia, Mapa sveta), autorove najväčšie grafické diela z 80-tych rokov (Daidalos a Ikaros, Vtáčia moc), ako aj menšie grafiky a ex librisy. Raritou tejto výstavy je dielo z cyklu Alica v ríši divov, ktoré bolo roky stratené a bude vystavené vôbec po prvýkrát. Ako povedal sám autor, upozorniť na prírodu sa snaží cez jej „nekonečnú nevyčerpateľnú nádheru a rozmanitosť“. Nie je to však len krása, ktorá nás na jeho dielach priťahuje, ale aj správny pomer srandy, irónie, pozitívnej energie a prepracovanej výtvarnej techniky.